Komşuluğumuzu Kaybettik - 15.İstanbul Bienali'nden(İYİ BİR KOMŞU/2017)

  15.İstanbul Bienali’nde gitmiş olduğum Özel Galata Rum İlkokulu’nda sergilenen eserler arasında özellikle “Andrea Joyce Heimer”in tabloları çok ilgimi çekti.Sanatçının neredeyse bütün eserlerinde belirli bir olay üzerinden gönderme yapıldığını söyleyebilirim.
 Kara bir mizaca sahip olan sanatçı hakkında izlediğim videoya göre[1] hayatında yaşamış olduğu bir takım olaylar sonucunda insan ilişkileri üzerinde gözlemci bir yapıya sahip olduğu kanısına vardım.
  Evlat edinilmiş olan sanatçı,biyolojik anne ve babasını tanımadığından insanların aralarındaki bağlantılar hep ilgisini çekmiş olabilir.Dolayısıyla da eserlerinde insanlar arasındaki ilişkilerin ne kadar hassas ve önemli olduğuna değinmiş.Bütün eserleri yaşamış olduğu anılara dayanıyormuş.
  En çok dikkatimi çeken ve yoruma en açık olan tablosu ise yan yana evlere sahip olan komşular arasında,bahçe sınırlarının ortasında dikilmiş olan gül ağacının kesilmesi sonucu ortaya çıkan kavgayı anlatan eseriydi[2].Bu yapıtı da insanların birbirlerine ne kadar tahammülsüz ve küstahça davranabildiğini,gerginlik yaratarak kendi hegemonyalarının gücünü göstermeye çalıştıklarını,şiddetin onlar için gücü ima ettiğini ve birbirlerinin en ufak bir açığını bahane ederek hemen çatışmaya girebildiklerini ifade edebiliriz.
  Resimde görmüş olduğum diğer bir detay,çatışmanın zenciler ve beyazlar arasında olduğu idi.Sanatçının Amerikalı[3] olduğunu göz önünde bulundurursak ırkçılıkla beraber beyazların siyahileri küçümsemelerini ve dışlamalarıyla,onları köle gibi kullanmaları sonucunda ortaya çıkan anlaşmazlıklar akıllara geliyor.
  Geniş bir açıdan baktığımızda ise komşu ülkeler arası sınırlardaki sorunları bile açıklamış bir tablo.Bienaldeki bazı eseri Bienal’in ana temasıyla pek bağdaştıramama rağmen bu sanatçının eseri ve diğer eserlerini konuya birebir örtüşüyorken buldum.
 İyi bir komşu dediğimiz en kötü günümüzde yanımızda olan,halimizi,hatırımızı sorandır.Bahçemizdeki gülü kesmek istediğinde ise iznimizi,fikrimizi alandır.Ne yazık ki günümüzde komşuluk ilişkilerinin eskisi gibi olmamasının yanı sıra hepimiz birbirimizden o kadar çok yabancılaştık ve insanlıktan çıktık ki artık birbirimizi tanıyamaz olduk.Halbuki bizi biz yapan değerlerimizdi,birbirimize olan samimiyetimiz ve sıcakkanlılığımızdı.Şimdi kimse kimseyi tanıyamaz oldu…



[1]  https://www.facebook.com/istanbulbienali/videos/1666137826791231/

[2] https://www.andrea-joyce.com/2012-through-2014?lightbox=dataItem-it0ctw0g3

[3] https://www.andrea-joyce.com/about

Yorumlar

Popüler Yayınlar