İSTANBUL ve GRAFFİTİ


    
 Nasıl bir şehir bu İstanbul: Roma’nın, Bizans’nın, Osmanlı’nın tarihsel 
izlerini barındıran, Asya ile Avrupa’yı ikiye ayıran, günümüzde Türkiye’nin en kalabalık nüfuzuna sahip şehri. Hiç dinlenmeyen, gece-gündüz devamlı aktif olan bu yorucu şehirden uzaklaşmaya kalkınca da özlersiniz İstanbul’u. Boğaz’ı, Galata Kulesi, camileri, kiliseleri… Bir çok farklı kültürü içinde barındıran İstanbul, yabancısını kendine hayran bırakır, güzelliği ile sarhoş eder insanı.

    Çoğu sanatçıyı da etkilemiştir nitekim. Ama asıl karmaşanın zaman geçtikçe şehri renksizleştirip grileştirdiği şu günlerde, İstanbul’un sokaklarında yürürken bir anda dikkatinizi çekebilecek bir sanattan bahsediyorum: graffiti. Şehri renklendiren bu graffitileri yapanlar arasında çok ünlü bir grup var: Bad of Kings. Bu grup bir memur, bir avizeci ve bir iş adamından oluşuyor. Her birinin takma isimleri var: Mr. Hure, Lucky Punch ve Olihe. Hayatlarını anlatan bir belgesel bile var ve onlar boş duvarları, kepenkleri adeta bir tuval gibi kullanıyorlar. Kendi iç dünyalarını, duygularını resmediyorlar. İlk başta doğdukları semt Güngören’den, günümüzde çok popüler olan Karaköy’e kadar bir çok yerde imzaları var. Doğdukları, büyüdükleri mahallede başladıkları graffiti sanatını bugün İstanbul'un çeşitli semtlerinde sürdürüyorlar. Beyoğlu ve Bakırköy'ün yanı sıra Karaköy'deki dönüşümün baş aktörlerinden biri de onların sanatı. İnsanlar sırf yapılan graffitiler önünde fotoğraf çektirmek için Karaköy’e gelmeye başlıyor ve popüler kültürün etkisinde bir çok farklı, otantik mekan açılıyor ve farklı bir semte dönüşüyor Karaköy.

Gece kepenkler kapanınca spreyleriyle beraber sokağa çıkıyorlar. Başlıyorlar spreyleri sıkmaya. Sıkı bir grup dinamikleri var. Görev dağılımı yapmak zorundalar ve çok fazla vakit kaybetmeden hızlı boyamaları gerekiyor duvarları. Yakalanırlarsa para cezası yiyorlar yasa dışı bir iş yaptıklarından dolayı ama en azından yurt dışındaki gibi katı değil polisler.

Onlara terapi gibi gelen bu eylemleri bizim hayatlarımıza ve İstanbul’a da renk katıyor.


Yorumlar

Popüler Yayınlar