Yeni Kitaplar

 

Çocuk, Köstebek, Tilki ve At / Charlie Mackesy

Çocuklardan yetişkinlere öğütler tadında çok tatlı çizimlerden oluşan bir kitap bu. Büyüyünce hayatın koşuşturmasında unuttuğumuz noktaları hatırlatıyor insana; nelerin kıymetli ve değerli olduğunu hatırlatıyor. 

--

"Çok tuhaf değil mi? Sadece dışımızı görebiliyoruz, oysa hemen her şey içimizde oluyor."

"Bazen yalnızca nefretten söz edilir ama bu dünyada hayal edemeyeceğin kadar çok sevgi var."

Kuğular ya da kazlar için "Nasıl böyle sakin ve mükemmel görünebiliyorlar?" diye sordu çocuk. "Altta deli gibi ayak çırpıyorlar." dedi at.

Aile Bağları / Iréne Némirovsky

Sıradan bir pazar günü Demestre ailesinin yetişkin çocukları, anneleri Anna’nın evinde bir araya gelir. Üç oğlu, gelinleri ve boşanmış kızının toplandığı sofrada her zaman olduğu gibi kardeşler arasındaki gerginlikler tekrar su yüzüne çıkar. Ölümün ne kadar yakın olduğunu fark ettiklerinde, bu kardeşler anlaşmazlıklarını unutup barışabilecek midir? Némirovsky’nin 1936 tarihli öyküsü, aile dinamiklerinde insan ilişkilerine dair evrensel şeyler bulan, sarsıcı bir tek perdelik hikâye.

#fransızmodernleri #göçmenedebiyatı #mutsuzaile #kardeşlik #hastalık #evlilik

Cam Kent / Paul Auster

Mistik ve ilgi çekici bir kitap. Üçlemenin diğer kitaplarını da merak ediyorum. Paul Auster'ı yeni yeni tanımaya başladım. 

#newyorküçlemesi #polisiye #postmodernkurmaca #özgürlüğünsınırları

/

Mustafa Kurt : "Aslında Cam Kent'i bir roman gibi değil de mistik bir Dilbilim kitabı olarak okumak taraftarıyım. Romanda esas olanın da bu olduğunu düşünüyorum. Böyle olunca da romanın gerçek kahramanı herkesin kaçık diye gördüğü profesör. Onun insanın cennetten kovulma hikâyesine yüklediği yan anlamlar ve dilin de cennetten kovulduğu düşüncesi gerçekten de düşündürücü."Mustafa Kurt / 'Cam Kent': Masumiyet ve cennetin dili”, Fotografya. (n.d.). Cam Kent, Paul Auster, Metis yayınları. Retrieved January 18, 2022, from https://www.metiskitap.com/catalog/text/62148

--

Çünkü eğer karşındakini insan olarak görmezsen ona karşı davranışında vicdani kısıtlamanın yeri pek bulunmaz.

--

Kentte yaptığı gezintiler ona içeridekiyle dışarıdaki arasındaki bağlantıyı anlamayı öğretmişti. Amaçsız hareket etmeyi bir tersine çevirme tekniği olarak kullanınca en iyi günlerinde dışarıdakini içine alabiliyor ve böylece içselliğin üstünlüğünü gasp edebiliyordu. Dış şeylerin selinde boğularak, kendini kendi dışında boğarak, çaresizlik nöbetlerini az da olsa kontrolü altına almayı başarmıştı. Bu yüzden gezerken düşünceleri dağılıyordu.


Uçurtmayı Vurmasınlar / Feride Çiçekoğlu

Çiçekoğlu'nun, 12 Eylül karanlığını hapishanedeki bir çocuğun gözünden anlattığı bir roman. Zamanında sinemanın da ilgisini çekmiş ve filmi çekilmiş. "Kitap sinemaya uyarlanmasaydı bu kadar büyük bir ilgi görülmeyecekti" diyor Çiçekoğlu.

#onikieylüldarbesi #zulüm #adaletsizlik #cezaevikoşulları #umut

--

"Nişanlın neden kafeste?" diye sordum. Halkını sevdiği içinmiş. Ben büyüyünce halkımı hiç sevmeyeceğim. Halkını sevenler hep kafese giriyor.

--

Nuran yatağına yattı. Tavana bakıyor. "Hani işin vardı?" dedim. Kızdı bana. "Düşünüyorum ya, bu da iş," dedi. Düşünmek ciddi bir işmiş. Hatta Nuran'ı düşündüğü için atmışlar buraya. Öyle söyledi. "Yanına yatıp senle birlikte düşüneyim mi?" diye sordum. Güldü o zaman. Büyüyünce beni de içeri atarlarmış, çok düşünürsem. Sahiden atarlar mı İnci?

Yorumlar

Popüler Yayınlar